Zakelijke auto Leasen

Veel mensen hebben er wel eens van gehoord. Het leasen van een auto of andere materialen. Het leasen van een auto is veruit de meest bekende vorm van leasen. Veelal zijn dit zakelijke rijders, die een auto leasen via de werkgever. Ook rijden veel ZZP’ers en eigenaren van MKB bedrijven in leaseauto’s. Naast deze zakelijke vorm van leasen is het echter ook mogelijk om particulier een auto te leasen. Het gaat dan dus om het leasen van een auto op persoonlijke naam. Deze vorm wordt ook wel private leasing genoemd.

Private leasing van een auto zien we steeds vaker terug in Nederland. Het leasen van een auto lijkt een klein beetje op het huren van een auto. Je rijdt in een nieuwe auto, maar hoeft deze niet te kopen. In plaats daarvan betaal je een vast maandbedrag aan de leasemaatschappij, waarvoor je in de auto kunt rijden. In dit bedrag zijn allerlei kosten meegenomen, waardoor je een vast bedrag blijft betalen. Hierbij kun je denken aan de verzekering, het onderhoud en de belasting voor je auto. De brandstof dien je echter wel zelf te betalen. Dit is eigenlijk de enige variabele in de kosten die je per maand hebt.


Voordelen van een auto leasen

Het leasen van een auto kan vele voordelen hebben ten opzichte van het kopen. Allereerst rijdt je in een gloednieuwe auto, zonder dat je daarvoor een eenmalige investering moet doen. Je bent dus niet duizenden euro’s kwijt. Een lease contract loopt doorgaans drie tot vijf jaar. Hierna is de lease periode afgelopen en is het mogelijk om een nieuwe auto te leasen. Zo blijf je altijd in een moderne auto rijden.

Verder is het prettig om een vast maandbedrag te betalen. Een groot nadeel van een eigen auto is dat er vaak onverwachte kosten zijn. Denk hierbij aan reparaties en onderhoud. Het vervangen van een distributieriem kan al snel honderden euro’s kosten. Maar ook het aanschaffen van nieuwe banden met goed profiel kost al snel een paar honderd euro. Al dit soort kosten zijn in je maandelijkse leasebedrag inbegrepen. Hierdoor weet je dus van tevoren precies wat je voor je auto gaat betalen.

Een ander voordeel is dat de service vaak erg goed is. Wanneer je auto iets mankeert hoef je vaak maar te bellen en alles wordt geregeld. De auto wordt netjes opgehaald en er zal vervangend vervoer geregeld worden. Dit scheelt natuurlijk een hoop zorgen.

Nadelen wanneer je een auto leaset

Naast de vele voordelen, zijn er ook een aantal nadelen die kleven aan het leasen van een auto. Allereerst bouw je in de periode dat je een auto leaset geen schadevrije jaren op. Schadevrije jaren kun je normaal gesproken bij een verzekeringsmaatschappij opbouwen. Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe lager de maandelijkse kosten voor het verzekeren van je auto worden. Een leaseauto zal altijd via de leasemaatschappij verzekerd zijn, waardoor dit dus geen optie meer is.

Een ander nadeel je het feit dat je voor een bepaalde tijd aan je contract vast zit. Je bent dus een stuk minder flexibel. In een leasecontract staat beschreven hoeveel kilometer je op jaarbasis mag afleggen met de auto. Wanneer je meer kilometers rijdt moet je vaak fors bijbetalen. Dit zorgt ervoor dat je minder flexibel bent. Wanneer je verhuisd of veranderd van baan zullen het aantal kilometers veranderen, wat problemen met zich mee kan brengen. Wanneer je meer gaat rijden moet je flink bijbetalen. Wanneer je minder gaat rijden blijf je betalen voor de kilometers die je in eerste instantie berekend hebt. Daarnaast geeft het natuurlijk ook minder flexibiliteit voor bijvoorbeeld een vakantie. Een weekend met de auto naar Parijs kost al snel heel wat kilometers, waardoor je minder kilometers over houdt voor de rest van het jaar.

Tot slot heeft de luxe en het gemak van een leaseauto natuurlijk ook een prijskaartje. Het rijden van een leaseauto is over het algemeen vrij prijzig. Ondanks het vaste maandbedrag zal het in veel gevallen duurder zijn dan het kopen van een auto. Het is immers een bepaalde vorm van lenen, waarbij de leasemaatschappij een winstoogmerk heeft.

Verschillende vormen van leasen

In het bovenstaande stuk spreken we eigenlijk over operationele lease. Dit is veruit de meest voorkomende vorm van autoleasing. De leasemaatschappij is in dat geval de eigenaar van de auto en neemt alle risico’s op zich. Hier hebben we het dus over de afschrijving, het onderhoud, de wegenbelasting, de verzekering en natuurlijk de aanschaf van de auto. Het is echter (zakelijk) ook mogelijk om gebruik te maken van financial lease. Dit is een andere vorm van leasing. De financial lease leasevorm is een financiering voor de auto. De auto wordt hierbij in onderpand genomen, waardoor er gesproken wordt over leasen. Dit betekend dus eigenlijk dat je zelf de eigenaar van de leaseauto bent. Je bent dus ook zelf verantwoordelijk voor de kosten van onderhoud, wegenbelasting en verzekering. De aankoop van de auto financier je echter met het geleend geld. Deze vorm van leasen komt in de praktijk minder voor en zal je ook vrijwel alleen zakelijk tegen komen.

Goedkoopste leaseauto vinden

Je bent zover en hebt besloten om een leaseauto te nemen. Maar hoe vind je nu eigenlijk de voordeligste oplossing? Je wilt immers niet te veel betalen. Het is aan te raden om allereerst op internet op zoek te gaan naar leasemaatschappijen. Deze laten vaak de mogelijkheden tot leasen op de website zien. Ook zijn de prijzen meestal te vinden op de website van deze bedrijven. Door zo verschillende aanbieders te vergelijken, krijg je een duidelijk beeld van het leasen van een auto in jouw situatie zou gaan kosten.

Vervolgens is het aan te raden om een afspraak te maken. Het is verstandig om bij meerdere leasemaatschappijen een gesprek aan te vragen. Zo kun je nagaan wat ze je te bieden hebben. Ook kun je aangeven wat de andere leasemaatschappij beter of interessanter maakt, om er zo voor te zorgen dat de andere leasemaatschappij je wat tegemoet komt. Probeer altijd wat extra voordelen uit de voorwaarden te halen, zoals een kortere looptijd van het contract of flexibele kilometers.

6 Comments to “Zakelijke auto Leasen”

  1. Informatief stuk! Een ander voordeel van het leasen van een auto is dat het fiscale voordelen met zich meebrengt. Bij financial lease kan een startende ondernemer gebruik maken van de regeling starters aftrek. Interessant dus om als startende ondernemer het leasen van een auto te overwegen!

    1. Kan dat misschien in een iets duidelijker uitleg? Ik ben namelijk net zzp’er geworden en zou graag willen weten waarom de startersaftrek voordeel brengt als ik een auto zou gaan leasen.

  2. Vorig jaar toen ik van werk veranderde, kreeg ik een leaseauto van mijn baas. Ik vind het erg fijn om in een nieuw model te rijden, met de nieuwste uitrusting en luxe. Met een vast maandbedrag mag ik ook zoveel kilometers rijden als ik wil. Over een jaar mag ik weer een nieuw model uitzoeken. Dat is fijn, want zo vermijd ik grote onderhoudskosten die komen kijken bij een oudere auto!

  3. Handig artikel, leasen kan een uitkomst voor ZZP’ers maar de bijtelling blijft een pain in the neck. Zelf ben ik ZZP’er en ik rijdt veel privé kilometers in mijn zakelijke leaseauto. Onlangs kreeg ik een goede tip. Lease er privé een auto bij. Zelfde principe als zakelijk leasen maar dan zonder de bijtelling. Voor privé ritten pak ik nu mijn private lease auto en de kosten voor bijtelling blijven uit.
    Puntje bij paaltje betaal ik niet meer of minder maar ik heb er wel een (kleine) tweede auto bij.

    1. Elektrisch rijden heeft daarintegen maar een bijtelling van (nu nog ) 4% vanaf 2020 wordt dat 8%. Maar nog altijd een stuk minder dan de 22% die voor regulieren auto’s staat. Ik ben het aan het overwegen om volledig elektrisch te rijden..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *