Zakelijke spaarrekening

Zakelijk sparen

Hoewel bedrijven in grote mate van zakelijke kredieten gebruik maken, zijn er ook de nodige tegoeden. Om die tegoeden, die vaak gereserveerd worden voor onverwachte uitgaven en investeringen in de toekomst, op een gunstige manier opzij te zetten wordt er vaak gebruik gemaakt van een zakelijke spaarrekening.

Een zakelijke spaarrekening is in zulke gevallen ten eerste een uitkomst om tegoeden die bedoeld zijn voor dagelijkse uitgaven en voor andere zaken, goed gescheiden te kunnen houden. Dat maakt een goed overzicht van de financiële situatie mogelijk, een essentieel aspect voor iedere onderneming.

knab zakelijke rekening

Afsluiten zakelijke spaarrekening

Een zakelijk spaarproduct is altijd gekoppeld aan een zakelijke bankrekening. Dit wordt ook wel een tegenrekening genoemd. Dit is de vaste rekening die gebruikt wordt om geld op de spaarrekening te zetten of om geld op te nemen. In veel gevallen dient die zakelijke rekening van de zelfde bank te zijn als waar men wil sparen.

Soorten spaarrekeningen

Om voor iedere onderneming de optimale vorm van sparen te kunnen bieden, hebben de banken verschillende soorten spaarproducten ontwikkeld. De hoogte van de spaarrente van die verschillende soorten verschilt sterk. Hoe langer men geld vast kan zetten, hoe hoger de rente. De mogelijkheid om tussentijds spaartegoed op te nemen heeft weer een negatieve invloed op de rente. Kort samengevat zijn er 3 soorten spaarrekeningen:

  • Een rekening waarbij men ten allen tijde geld van de rekening af kan halen. De rente is relatief laag.
  • Een rekening waarbij men het tegoed voor een bepaalde periode vastzet maar tegen bepaalde voorwaarden toch tussentijds geld op kan nemen. De rente is in dit geval iets hoger, maar kan bij tussentijdse opnames lager uitvallen.
  • Een deposito rekening waarbij het geld voor een bepaalde periode wordt vastgezet en tussentijds niets van het tegoed op kan worden genomen. De rente is hierbij relatief hoog.
  • De banken hebben onderling uiteraard nog meer soorten spaarproducten, die zij vaak specifiek afstemmen op het soort bedrijf of de grootte van een onderneming. Zo is er voor iedere onderneming wel een passende spaarvom.

Advies
Het is aan te raden om goed met de adviseur van de bank en de eventueel zakelijke adviseur of financieel deskundige te bekijken hoe de spaartegoeden worden belegd. Wie alle tegoeden op een vrij opneembare spaarrekening zet loopt mogelijk rente mis. Als tegoeden echter “vast” staan maar onverwacht nodig blijken te zijn, kan er een liquiditeitsprobleem ontstaan. In dat geval dient er weer geld te worden geleend en is het rentevoordeel van de deposito grotendeels of geheel verdwenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *