Zakelijke rekening

Als ondernemer kan men het beste kiezen voor een zakelijke betaalrekening. Ten eerste kan men op die manier de zakelijke kosten, uitgaven en inkomsten goed gescheiden houden. Maar er zijn meer redenen om een zakelijke rekening te nemen:

  • Tenaamstelling op de naam of handelsnaam van de onderneming.
  • De geldstroom van verschillende filialen en vestigingen kan gescheiden worden gehouden.
  • Het is mogelijk om pinbetalingen te accepteren.
  • Via de webshop kunnen Ideal-transacties worden ontvangen.
  • Men kan een zakelijk krediet afsluiten.
  • Er kunnen automatische incasso’s worden ingesteld.
  • Debiteuren kunnen betalen middels acceptgiro’s.

knab zakelijke rekening

Rekening courant

Ook kunnen er, uiteraard alleen in goed overleg met de bank, kredietfaciliteiten aan de bankrekening worden gekoppeld. Dat wordt ook wel een rekening courant genoemd. De ondernemer kan dan ook rood staan op deze rekening, hij beschikt dan namelijk over een afgesproken, maximale bestedingslimiet.
Deze rekening courant staat in principe los van andere specifieke kredieten zoals een starterskrediet of bedrijfskrediet, maar is uiteraard ook afhankelijk van de kredietwaardigheid van de onderneming in zijn geheel.

Kosten zakelijke rekening

De kosten van een zakelijke bankrekening zijn doorgaans wat hoger dan die van een persoonlijke bankrekening. De exacte kosten kosten kunnen nogal verschillen, afhankelijk van de gekozen bank en het pakket dat men afneemt. Ook de hoeveelheid transacties is van invloed op de jaarlijkse kosten, evenals de eventuele geldopnames en stortingen van contant geld.


Transactiekosten

De meeste banken berekenen bij een zakelijke bankrekening namelijk kosten voor iedere transactie. Daarnaast bieden zij meestal pakketten aan waarin reeds de kosten van een bepaald aantal transacties tegen een voordelig tarief is opgenomen. Worden er in de afgesproken periode meer transacties afgesloten, zijn er extra kosten verschuldigd die soms aardig op kunnen lopen. Het is daarom raadzaam om vooraf te goed inventariseren wat er precies nodig is qua bankpassen, kredietvoorzieningen en transacties. Aan de hand daarvan is het makkelijker om te vergelijken welke bank het gunstigste is.

Ideal-transacties webshop

Indien de ondernemer een eigen webshop heeft, zal het wenselijk zijn dat de klanten met Ideal kunnen afrekenen. In dat geval is een zakelijke bankrekening een nadrukkelijke voorwaarde.

Pinbetalingen

Wie een fysieke winkel heeft of op een andere manier contante betalingen ontvangt, zal ook betalingen per pinpas mogelijk willen maken. Ook hiervoor is een zakelijke bankrekening nodig.

Incasso opdrachten

Ook als men betalingen van debiteuren via een incasso wil vorderen, is een zakelijke rekening een nadrukkelijke voorwaarde. Voor het afsluiten van een incassocontract is het vaak vereist dat de rekening minimaal een half jaar bestaat om de mogelijkheid voor frauduleuze incasso’s zo klein mogelijk te houden.

Acceptgiro

Ook in de huidige, moderne maatschappij wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van acceptgirokaarten. De papieren acceptgirokaarten kunnen door debiteuren ook via internetbankieren worden voldaan. Bijkomend voordeel van een betaling via een acceptgiro is dat men bij correct gebruik het betalingskenmerk de betalingen direct in de boekhoudsoftware kan inlezen en verwerken.

Meerdere gemachtigden en pinpassen

Er kunnen meerdere gemachtigden aan een zakelijke bankrekening worden gekoppeld. Voor iedere van hen kan individueel worden bepaald wat de limiet voor de overschrijvingen bedraagt. Dat geldt ook voor de eventuele pinpassen, ook de bestedingsruimte daarvan kan per gemachtigde worden bepaald.

Zakelijke bankrekening aanvragen via internet

Wie een zakelijke bankrekening wil openen kan op de websites van de meeste banken een aanvraagformulier downloaden. Dit uitgeprinte en ingevulde formulier moet naar de bank worden opgestuurd, samen met een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel alsmede een kopie van het legitimatiebewijs van degene die volgens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel daartoe gemachtigd is. Doorgaans is de bankrekening dan binnen twee weken geregeld.

Rekening openen bij een bankkantoor

Sneller gaat het meestal via een bezoek aan het bankkantoor, waar doorgaans binnen een half uur een zakelijke rekening, een tijdelijke pinpas alsmede de benodigde inloggegevens voor internetbankieren kunnen worden verzorgd.

One Comment to “Zakelijke rekening”

  1. Goed artikel! Zojuist las ik een artikel waar vier aanbieders met elkaar worden vergeleken en waar men dieper ingaat op de bijkomende kosten van een zakelijke rekening. Wellicht een interessante aanvulling op dit artikel. Hier de link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *