Betalen

Zakelijke betalingen

Als ondernemer is het verstandig om een zakelijke betalingen los te trekken van prive betalingsverkeer. Het is weliswaar niet verplicht, maar bijvoorbeeld het hebben van een zakelijke rekening heeft een aantal voordelen. De voordelen en nadelen van een zakelijke rekening worden op deze pagina besproken. Zoals gezegd is het vanuit de Kamer van Koophandel of belastingdienst niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Het gebruik van een zakelijke rekening wordt door deze partijen wel aangeraden vanwege het overzicht in de administratie. Door de betalingen via een zakelijke rekening te laten lopen worden privé en zakelijke geldstromen gescheiden en daardoor overzichtelijker. Daarnaast is het bij de meeste banken niet toegestaan om zakelijke betalingen via een privé rekening te laten lopen. Een bank heeft namelijk speciale ondernemerspakketten met o.a. een zakelijke rekening, zakelijke spaarrekening, zakelijke creditcard en diverse andere diensten waarvoor betaald moet worden. De kosten van een zakelijke rekening zijn vaak een stuk hoger dan een privé betaalrekening.

Voordelen zakelijke rekening

Zoals aangegeven zijn er voordelen aan het gebruik van een zakelijk rekening. Hieronder de voordelen op een rij.

 • Overzicht in zakelijke geldstromen. Dit is belangrijk voor zowel de ondernemers als voor de boekhouder. Hierdoor is het mogelijk overzicht te houden.
 • Prive betalingsafschriften hoeven niet gedeeld te worden.  Op het moment dat de belastingdienst een controle doet op de boekhouding hoeven alleen de zakelijke bankafschriften gedeeld te worden. Wanneer gebruik gemaakt wordt van 1 rekening dan moet al het betalingsverkeer aan de belastingdienst inzichtelijk gemaakt worden.
 • Meer diensten voor ondernemers. Zakelijke ondernemerspakketten geven ondernemers extra diensten die op een prive rekening niet beschikbaar zijn. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de mogelijkheid om ideal-betalingen te ontvangen.
 • Professionele uitstraling tegenover leveranciers.  Een betaalafschrift van leveranciers zit er professioneler uit bij gebruik van een zakelijke rekening. Een voorbeeld: In plaats van afzender Freddy Heineken komt er op het betaalafschrift afzender Heineken Brouwerijen N.V. te staan.
 • Extra voordeel voor startende ondernemers. Startende ondernemers profiteren altijd van voordeel bij het afnemen van een starterspakket bij een bank. Dit betekent vaak dat het eerste jaar in ieder geval geen kosten betaald te hoeven worden voor het betalingsverkeer. Daarnaast zijn er vaak diverse andere acties zoals korting op bedrijfsverzekeringen.

Nadelen aparte zakelijke betalingen

Ondernemers zien eigenlijk maar 1 nadeel aan een zakelijke rekening: de kosten. De kosten van een zakelijke rekening zijn nou eenmaal een stuk hoger dan van een privé rekening. Daarnaast heeft iedereen al een privé rekening, dus het is extra. De tarieven van een zakelijke rekening verschillen sterk per bank en het is daarom raadzaam om van te voren goed te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de jaarlijkse kosten, maar ook op de kosten van het betalingsverkeer. De banken hebben ook andere service-niveaus en hebben ook verschillende specialismen dus het vergelijken van zakelijke rekeningen wordt dan ook sterk aangeraden.

2 Comments to “Betalen”

 1. De rabobank wil me blokkeren omdat ze zeggen dat ik me lopende rekening zakelijk gebruik.
  Dit alles is gaan spelen na het telefonisch aanvragen van een credit card.

 2. Ook Regio wenst zakelijke rekeningen voor ondernemers die een particuliere rekening gebruiken voor
  afstortingen en betalingsverkeer voor ondernemer.
  Een standpunt welke sedert vorig jaar steeds meer wordt benadrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *