Administratie

De administratie van een bedrijf is cruciaal om vanaf de start goed op te zetten en bij te houden. De administratie van een bedrijf is een geordende weergave van alle inkomsten en uitgaven van de onderneming. Het is het geheugen van het bedrijf waarop altijd teruggevallen kan worden wanneer dat nodig is voor de belastingdienst, investeerders of als je zelf wilt weten hoe je bedrijf er financieel voor staat. Naast het feit dat het heel onhandig is als je geen goede bedrijfsadministratie hebt, worden er ook door de belastingdienst eisen gesteld waaraan een goede administratie moet voldoen.

Bedrijfsadministratie opzetten

Zoals gezegd is het belangrijk om de bedrijfsadministratie vanaf de start goed op te zetten. Het is wetenschappelijk onderzocht en starters met een degelijke bedrijfsadministratie hebben een grotere kans van slagen in de toekomst. Daar staat tegenover dat het bijhouden van een bedrijfsadministratie een tijdrovende bezigheid is die ondernemers niet altijd leuk vinden. Daarnaast vergt het ook kennis van zaken om een jaarrekening of een salarisadministratie op te zetten. Dit is dan ook de reden dat veel ondernemers met personeel dit uitbesteden aan boekhouders of een accountant. Hoe groter een bedrijf wordt, hoe meer gespecialiseerde kennnis nodig is om een goede bedrijfsadministratie te voeren.

Wettelijke plicht om een administratie bij te houden

Zoals gezegd is het verplicht om een bedrijfsadministratie bij te houden. Op basis van o.a. het burgerlijk wetboek en de algemene wet inzake Rijksbelastingen moet een ondernemer zijn administratie bijhouden en bewaren. Kort gezegd moet alles bewaard worden wat van belang is voor de heffing van vennootschap-, omzet- en inkomstenbelasting. Er is een wettelijke plicht om de basisgegevens van de administratie voor 7 jaar te bewaren. Voor onroerende zaken is dit zelfs 10 jaar, dit is namelijk de herzieningstermijn die de belastingdienst hanteert voor roerende zaken.

Meer over administratie:

2 Comments to “Administratie”

  1. Niet alleen de administratie voor de belasting is belangrijk, maar het is ook fijn voor je personeel als alles klopt, zowel de urenregistratie als de personeelsplanning. Dit doe ik met de software van Nostradamus.

    Groeten,

    Rianne

  2. Mijn oom heeft een bedrijfje, maar hij heeft momenteel zoveel klanten dat hij zich niet meer over de administratie kan ontfermen. Een accountant in de arm nemen is daarom zeer waarschijnlijk de beste optie. Echter is mijn oom iemand die niet graag werk uit handen geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *