Leasing

Wat is leasing?

Leasing is een vorm van huur, meestal van productiemiddelen of lease auto’s. De lease-kosten komen tot uitdrukking in de winst- en verliesrekening. Een productiemiddel dat is geleased is geen investering, zodat er geen vermogen nodig is voor de financiering. Bij leasing blijft de balans dus ongewijzigd. Anders gezegd: een onderneming die leaset heeft een geheel andere balans dan een onderneming die in dezelfde productiemiddelen investeert.

Er zijn twee hoofdvormen van leasing

Bij operationele leasing blijft de lessor (de verhuurder) juridisch en economisch eigenaar gedurende de tijd dat de lease-overeenkomst loopt. In het verhuurcontract zijn vaak extra zaken geregeld, zoals onderhoud en vervanging bij de introductie van verbeterde machines.
Bij financiële leasing betaalt de lessee (huurder) de aankoopsom plus kosten en winst aan de lessor (in termijnen). De lessee (huurder) is in dit geval juridisch eigenaar, en is verplicht om in de jaarrekening aan te geven welke productiemiddelen financieel geleased zijn,en wat de contante waarde van deze leaseverplichting is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *