7 Belastingtips om 2015 als ondernemer lachend af te sluiten

Half december, tijd voor cadeautjes, lekker eten en vrije dagen. Maar ook de tijd om aan de belastingaangifte te gaan denken! Zo aan het einde van het jaar is het slim nog een paar dingen te regelen. Daarnaast gaan er in 2016 een aantal dingen veranderen. Hoofdkraan.nl, het platform voor zzp’ers, zet het allemaal op een rijtje.

VAR verdwijnt
Wellicht dat je het al vernomen hebt. In 2016 zal de VAR komen te verdwijnen. Voortaan zal de belastingdienst op basis van een overeenkomst tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers bepalen of loonheffing ingehouden moet worden. Op de website van de Belastingdienst staan diverse modelovereenkomsten. Maak je gebruik van de VAR dan zullen deze overeenkomsten een goede uitkomst zijn. Je mag ook altijd een eigen overeenkomst opstellen. Deze kun je ter controle voorleggen aan de belastingdienst.

Het is niet verplicht zo’n overeenkomst te laten tekenen. Doe je dit echter wel, dan weet de opdrachtgever zeker dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. Je kunt dezelfde overeenkomst gebruiken voor dezelfde opdrachtgever bij meerdere projecten, mits de werkvoorwaarden hetzelfde blijven. Veranderen de voorwaarden, dan moet er ook een nieuwe overeenkomst gesloten worden.

Research & Development
Houd je je bezig met speur- en ontwikkelingswerk? Per 1 januari 2016 hoef je nog maar gebruik te maken van één fiscale regeling voor al de loonkosten, overige kosten en uitgaven.
De extra fiscale aftrek voor research en development (RDA) wordt namelijk omgezet in de bestaande loonkostensubsidie van de afdrachtvermindering voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O-afdrachtvermindering).

Bijtelling privégebruik auto
Heb je een bedrijfsauto die je ook privé gebruikt? Dan moet er bij de wint een bedrag worden bijgeteld, de bijtelling. Deze bijtelling gaat behoorlijk omhoog in 2016 en ook in 2017. Wil je nog een auto kopen, dan is het wijs dat in 2015 nog te doen. Het jaar waarin de auto gekocht wordt geeft namelijk recht op 60 maanden bijtelling op het dan geldende bijtellingstarief.

De bijtelling is gebaseerd op basis van de CO2 uitstoot van de auto (g/km).

  • De bijtelling voor 0 uitstoot blijft voor 2016 en 2017 gelijk als 2015: 4%.
  • Voor 0-50 uitstoot wordt de bijtelling: 15% (2016) en 17% (2017) tov 7% in 2015.
  • Voor 51-106 uitstoot wordt de bijtelling: 21% (2016) en 22% (2017) tov 14% of 20% in 2015.
  • Voor 106 uitstoot en hoger wordt de bijtelling: 25% (2016) en 22% (2017) tov 25% in 2015. Voor deze categorie wordt dus aangeraden tot 2017 te wachten met de aanschaf.

Let op:
Voor de laatste aangifte van het jaar is het belangrijk dat de bijtelling voor de auto wordt toegepast. Doe je dit niet, dan kan het leiden tot een vergrijp- of verzuimboete voor de omzetbelasting.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Hoeveel heb je al geïnvesteerd dit jaar? En heb je al een verlanglijstje liggen voor 2015? Controleer dan nog even goed of je meer of minder dan €2300,- (excl BTW) hebt geïnvesteerd dit jaar. Dan pas heb je namelijk fiscaal voordeel van 28% aftrek. Ben je er bijna? Dan loont het waarschijnlijk om een artikel van je verlanglijstje nu vast aan te schaffen. Ben je er nog lang niet, maar was je wel van plan iets te kopen deze week? Wacht nog even en hopelijk kun je dan volgend jaar profiteren van deze KIA.

Kleine ondernemersregeling
Heb je na aftrek van de voorbelasting (de BTW op jouw gemaakte kosten) minder dan €1.883,- BTW te betalen? Dan kun je alles of een gedeelte van deze belasting weer terug krijgen.
Val je onder deze kleine ondernemersregeling? Dan kun je besparen in administratieve lasten door een verzoek te doen een jaaraangifte in te vullen. Een aanvullende voorwaarde is dat je geen in- en verkopen buiten Nederland doet.

BTW binnen de EU
Heb je in een EU land BTW betaald over bepaalde zakelijke inkopen? Dan kun je deze BTW weer terug krijgen. Het bedrag aan BTW moet wel minimaal €50,- zijn.

Boekhouder
Laat de eindejaar aangifte doen door een boekhouder. Hij of zij weet altijd meer aftrekposten en andere regels waar je misschien aan voldoet. Zo kun je jezelf een hoop geld besparen!

Auteur: Sanne de Jong, redactie Hoofdkraan.nl
Bron: Just Finance, Administratieve & Belastingzaken

You May Also Like

About the Author: Arjen

Online marketeer & eigenaar Starters Informatie Centrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *