6 tips om een burn-out te voorkomen

Vele zzp’ers schatten het risico op een burn-out vaak laag in, maar niets is minder waar. Het zzp bestaan is vaak stressvol en denken dat het jou niet overkomt is vragen om problemen. En mocht je eenmaal een burn-out te pakken hebben, kan het lange tijd duren om weer te herstellen. Bij deze daarom 6 tips om een burn-out te voorkomen.

1. Ontspan eens wat vaker
Veel zzp’ers zijn geneigd om lang door te werken omdat al het werk op hun schouders terecht komt. Stilstaan lijkt geen optie, maar als stilstaan geen optie is bestaat de kans dat je over je grenzen heen gaat. Plan daarom eens wat vaker tijd in om te ontspannen; gun jezelf voldoende pauzes, vrije avonden en vakanties. De wereld gaat ook door wanneer jij eens wat tijd voor jezelf neemt. Je zult merken dat dit ook een positieve invloed heeft op je werkzaamheden!

2. Wees niet altijd bereikbaar
Zzp’ers zijn geneigd om te denken dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. Ook jij hebt wel eens vrije tijd, dus gun jezelf deze tijd ook. Schiet niet bij ieder geluidje omhoog om naar je telefoon te grijpen. Ook je social media kanalen hoeven niet 24/7 in de gaten gehouden te worden; deze constante prikkels kunnen schadelijker voor je mentale gezondheid en stresslevel zijn dan je denkt.

3. Zorg voor voldoende beweging
Te druk om te bewegen? Waarom? Bewegen is hartstikke goed voor je. Regelmatig sporten is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je geest. Dit betekent niet dat je jezelf moet kwellen met een rondje hardlopen als je dit echt niet leuk vind. Zoek een sport waar jij wel veel plezier uit haalt of ga samen sporten met een vriend of vriendin. Dat maakt het een stuk makkelijker om je sportmomentje niet af te zeggen voor een zakelijke afspraak.

4. Slaap voldoende
Je hebt een dergelijk artikel vast wel eens voorbij zien komen; succesvolle ondernemers die vertellen over hun lifestyle. Zo lichten ze ook hun slaapritme toe en vertellen ze dat ze slechts een paar uur slapen per nacht. Misschien is dat echt zo, maar niet iedereen wordt hier even vrolijk van. Gemiddeld heeft een persoon 8 uur slaap per nacht nodig om goed te kunnen functioneren. Luister naar je eigen lichaam; wanneer jij je slaap echt nodig hebt, pak deze dan ook en ben waakzaam voor genoeg slaap per nacht. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

5. Houd afstand van mensen die energie kosten
Sommige mensen geven je energie, en sommige kosten alleen maar energie. Zeker wanneer je je minder goed voelt, moet je afstand houden van dit soort energie-slurpers. Vaak voelen zij zich namelijk weer helemaal opgepept na een afspraak met jou, maar is jouw energie level compleet leeg. Vraag in zo’n geval af wat je aan vrienden hebt waar je geen energie van krijgt. Hetzelfde geldt voor zakenrelaties. Is het dat stukje omzet echt waard?

Zoek hulp

Lukt het je ondanks deze tips niet om even een momentje voor jezelf te pakken? Zoek dan eens hulp. Dit hoeft helemaal niet in de vorm van therapie; denk bijvoorbeeld eens aan een coach die jou kan helpen met timemanagement en het stellen van prioriteiten. Ook mindfullness en yoga kunnen je zowel geestelijk als lichamelijk de ontspanning bieden die je tekort komt. En onthoudt; een burn-out kan iedereen overkomen! Sluit daarom ook als zzp’er altijd een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Want hoe graag je ook wilt geloven dat het niet zo is: ook jij kunt een burn-out krijgen.

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *