5 nachtmerries van een ondernemer en hoe jij die voorkomt met de juiste structuur

Ondernemen is risico nemen, maar de echte grote en succesvolle ondernemers zijn een kei in risico’s afdekken. Of zoals top-ondernemer Sir Richard Branson, schrijft in zijn boek : “Always cover your downside”. Hoe jij dat ook doet ga je nu – in dit artikel ontdekken.

Uit onderzoek blijkt dat de grootste nachtmerries van een ondernemer bestaan uit:

  • failliet gaan (en prive aansprakelijk worden gesteld)
  • niet door kunnen starten na een tegenvaller of faillissement
  • (grote) klanten die niet betalen
  • partners of aandeelhouders die je tegenwerken
  • zeggenschap over je bedrijf verliezen

Verwacht jij hier ook ooit wakker van te liggen? Of liever niet? Lees dan even door.

Alles wat jij moet weten over BV structuren

Een BV als rechtsvorm geeft je veel mogelijkheden om de bovenstaande risico’s af te dekken. De voordelen van een BV structuur zijn:

  • je dekt deze risico’s snel af
  • je dekt ze grotendeels voor altijd af
  • je dekt ze eenvoudig en in 1 handeling af

Uiteraard moet je daarvoor wel de structuur van je bedrijf inrichten en een structuur kiezen die voor jou fiscaal aantrekkelijk is. We hier kort een paar verschillende structuren uit, zodat jij beter kan bepalen welke BV structuur bij jouw onderneming past.

Holding-Werkmaatschappij

Een holding alleen voor de grote jongens zoals Richard Branson? Nee. Ook voor de kleinere en zelfs startende ondernemers kan het heel interessant zijn om een holding op te richten. Je kunt namelijk bepaalde onderdelen van je bedrijf, of je opgebouwde financiële reserve beschermen tegen omvallende klanten, weglopende partners of financiële misstappen.

In het kort: wanneer je een holding opricht, richt je twee BV’s op.

  • de eerste BV is de ‘werk-BV’.
  • de holding BV

In de werkmaatschappij ga je opdrachten, personeel en verbintenissen aannemen. Dat is waar de business gebeurt.
In de holding-BV zit bijvoorbeeld het bedrijfspand, pensioenen, patenten, vergunningen, octrooien, winstreserves en auto van de zaak. Gaat de ‘werk-BV’ failliet dan ben je niet direct alles kwijt wat er in de ‘holding-BV’ zit.

Voordelen van de Holding-Werkmaatschappij

  • Gaat de werk-BV failliet dan ben je niet gelijk alles kwijt wat er in de ‘holding-BV’ zit. Zo kan je risico spreiden
  • Je kan nu makkelijk de ‘werk-BV’ kan verkopen. De winst komt dan in de holding i.p.v. bij je inkomen. Over de winst hoef je dan geen belasting te betalen.
  • Bezit de holding–BV tenminste 95% van de aandelen in de werkmaatschappij ? Dan kan je een fiscale eenheid vormen. Zo kan je onderling kosten verrekenen en fiscaal voordeel behalen.

Nadelen van de Holding-Werkmaatschappij

  • Het is iets kostbaarder. Je moet sommige administratie- en oprichtingskosten twee keer betalen. (maar als je dit bij de start van je onderneming direct regelt, zijn de kosten beperkt)
  • Een stukje complexer. Je wilt graag snappen hoe het zit dus je zult jezelf er een beetje in moeten verdiepen (anderzijds dek je er wel risico’s mee af)
  • Aan het vormen van een fiscale eenheid zitten regels waar aan moet voldoen. (een fiscalist kan je erbij helpen, maar daar zijn soms kosten mee gemoeid)

Dus hoe cover je jouw downsides als ondernemer?

Voor een groot deel kun je he grootste nachtmerries zoals failliet gaan(en prive aansprakelijk worden gesteld), maar ook problemen met partners, niet betalende klanten, of de zeggenschap over je bedrijf verliezen, afdekken met de juiste BV of Holdingstructuur. Over dat echt werkt, in de praktijk, of in jouw situatie, kun je je laten adviseren bij het oprichten van je BV of holding. Maar heb je al een BV? Geen probleem. Ook dan kun je dat vrij eenvoudig realiseren. Laat je daarbij wel helpen door een fiscalist of partij die regelmatig BV’s opricht zodat je beslagen ten eis komt. Zo staat niets jou in de weg – om net als Richard Branson een topondernemer te worden – vanaf nu open.

Auteur
Rick Schmitz is fiscaal jurist bij Online Flex BV Oprichten.nl, onderdeel van FIRM24. Rick helpt startende ondernemers met het maken van een keuze voor een bepaalde rechtsvorm. Via het platform van Online Flex BV Oprichten kunt u binnen 10 minuten een BV oprichten, stichting starten of terecht voor handige overeenkomsten voor starters.

firm24

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *