3 Redenen waarom je als starter voor een BV moet kiezen

startende ondernemers informatie centrum

Sta jij klaar om je eigen bedrijf te starten? Dan moet je gaan kijken welke rechtsvorm het beste past bij jouw onderneming. De keuze voor een eenmanszaak of Vof is snel gemaakt. Deze rechtsvormen kun je snel en makkelijk opzetten en zijn relatief goedkoop. Waarom verder kijken naar een BV? Ik geef je 3 reden waarom jij als startende ondernemer voor een BV zou moeten kiezen:

Aansprakelijkheid

Een eigen onderneming beginnen is natuurlijk spannend en er komt een hoop bij kijken. Je gaat contracten aan en je loopt risico’s. De mate van risico dat je loopt is van je onderneming afhankelijk. Je aansprakelijkheid voor deze risico’s is afhankelijk van je rechtsvorm. Heb je gekozen voor een eenmanszaak of Vof? Dan ben je sowieso privé aansprakelijk voor de schulden en claims. Dat betekent dat ook jouw privé bezittingen, zoals bijvoorbeeld je huis, een risico kunnen lopen. Een BV heeft rechtspersoonlijkheid en kan hierdoor zelf verplichtingen aangaan. Gaat het onverhoopt mis, dan kunnen schulden en claims verhaald worden op de BV maar niet op jou of ander achterliggende bestuurders. Een voorwaarde is wel dat jij (en het bestuur) geen wanbeleid hebben gevoerd, want dan kan het wel zo zijn dat je privé aansprakelijk bent.

Aantrekkelijk voor investeerders

Ben je een ambitieuze starter en zou je graag investeerders aan willen trekken voor jouw onderneming. Dan is de rechtsvorm BV een must. Een investeerder kan in het geval van een eenmanszaak of Vof ook privé aansprakelijk worden gehouden en het zal geen verrassing zijn: dat hebben investeerders liever niet. Daarnaast kun je bij een BV aandelen uitgeven. Dit is interessant voor een investeerder en makkelijk voor jou.

Belastingvoordeel

Of een BV belastingtechnisch voordeliger is, is afhankelijk van de winst die je maakt. Hier is echter geen vast bedrag voor te geven aangezien er veel factoren spelen en dit van onderneming tot onderneming moet worden bekeken. Bij hoge winstbedragen is een BV fiscaal aantrekkelijker omdat je dan minder belasting betaalt. Wil je wel enigszins een richtlijn, dan moet je aan een kantelpunt denken van ongeveer €70.000. Maar nogmaals, laat een professional hier even naar kijken.

Auteur
Rick Schmitz is fiscaal jurist bij Online Flex BV, onderdeel van FIRM24. Rick helpt startende ondernemers met het maken van een keuze voor een bepaalde rechtsvorm. Via het platform van Online Flex BV Oprichten kunt u binnen 10 minuten een BV oprichten, stichting starten of terecht voor handige overeenkomsten voor starters.

firm24

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *