3 onterechte twijfels over de BV als rechtsvorm van tafel

Veel startende ondernemers komen er een keer voor de staan: ‘de rechtsvormkeuze’. Je gaat starten met ondernemen. Maar of het een BV of eenmanszaak, of misschien toch een VoF wordt? Dat is een besluit wat nog genomen gaat worden. Ben je alleen? Dan blijven een BV en eenmanszaak over. Maar vooral over de BV als rechtsvorm bestaan een aantal hardnekkige misvattingen. We nemen die hieronder met je door zodat jij een juiste keuze kunt maken voor je start.

EENMANSZAAK VERSUS BV

De eenmanszaak is voor de meeste ondernemers een goede keuze. Fiscale voordelen, zeker als je voor het eerst begint met ondernemen, zijn aanzienlijk en voor een paar tientjes ben je binnen een uurtje ingeschreven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel.

De BV is voor veel startende ondernemers een minder voor de hand liggende keuze. Ondanks het professionele imago van de BV en de mogelijkheden om risico’s af te dekken, worden veel startende ondernemers over het algemeen – en vaak onterecht – afgeschrikt door 3 elementen. We behandelen ze hieronder zodat jij een goede afweging kunt maken.

MISVATTING 1 – BV IS FISCAAL RUWWEG BOVEN DE €120.000 INTERESSANT

Veel ondernemers worden – met name door boekhouders – geadviseerd om vanuit fiscaal voordeel in een eenmanszaak te ondernemen. Daar is op zich niets op tegen. Sterker nog. De fiscale voordelen voor de eerste jaren zijn aanzienlijk. Er zijn echter 2 vragen die bijna nooit in combinatie worden gesteld:

  • Hoe groot is het fiscale voordeel echt?
  • Wat betekent dat voordeel als je het afzet tegen de risico’s?

Ga je hier voor jezelf goed naar kijken? Dan zul je zien dat de BV in veel gevallen bij een omzet van €75.000 fiscaal nog iets onvoordeliger uitvalt. Maar stel dat is €2.500 op jaarbasis? Is het risico dat je met je onderneming neemt – die €2.500 per jaar dan waard? Heel concreet : stel je wordt privé aansprakelijk gesteld? Dat risico kun je niet uitsluiten in een eenmanszaak zoals je dat wel met een BV kunt. Zou je dat risico willen uitbannen voor €2.500? Dat is eigenlijk een veel essentiëlere vraag dan “Hoeveel is een BV fiscaal onvoordeliger dan een eenmanszaak?”

MISVATTING 2 – IN EEN BV MOET JE JEZELF MEER DAN €46.000 UITKEREN

Een andere misvatting die vaak wordt genoemd is het zogenaamde DGA salaris. Het is kortgezegd het salaris dat je jezelf als Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) uitkeert. De Belastingdienst heeft dat gesteld op €46.000. Veel ondernemers denken dan: ”Dat ga ik nooit verdienen in het eerste jaar.” Maar dat maakt dus niet uit. De Belastingdienst zal nooit verlangen dat jouw BV € 46.000 aan jou uitkeert, terwijl jouw BV dat helemaal niet kan betalen. Dat zou betekenen dat de bedrijfsvoering van jouw BV in gevaar komt, alleen om aan een belastingregeltje te kunnen voldoen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. De oplossing hiervoor is de aanvraag voor een verlaging van jouw DGA salaris bij de Belastingdienst.

MISVATTING 3 – BV IS DUUR

Veel ondernemers veronderstellen dat een BV administratief een stuk duurder is. Dus dat de kosten van de boekhouding en het doen van een belastingaangifte sterk toenemen. Ook dat is vaak een onterechte veronderstelling. Bij een BV krijg je wel te maken met de salarisadministratie voor jou als DGA, maar de kosten en werkzaamheden daarvan zijn verwaarloosbaar. En Vennootschapsbelasting-aangifte is weliswaar iets meer werk dan een aangifte voor je eenmanszaak, maar als je een slimme oplossing kiest voor je boekhouding en belastingaangifte, dan hoeft dat niet per se duurder uit te vallen. Dat is dus gewoon een kwestie van goed kijken wat de markt je biedt en zorgen dat je een scherpe boekhouder hebt.

INFORMEER JEZELF GOED EN LAAT JE PAS DAN ADVISEREN

Meer details over al deze misvattingen vind je op de website van FIRM24. Let wel: iedere ondernemer heeft weer een andere uitgangspositie waar zijn of haar ideale rechtsvorm niet vanuit een artikel als dit kan worden opgemaakt. Zorg dat je je goed laat adviseren bij de keuze van je rechtsvorm. Je kunt eventueel hier een rechtsvormkeuze test doen. Zo heb je binnen 1 minuut een quickscan op basis van jouw specifieke situatie, inclusief wat concrete tips waar je direct wat aan hebt. Zorg dat je op dit soort manieren eerst het een en ander weet van deze materie voordat je je laat adviseren.

 

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *