10 dingen die u moet weten voor u start met ondernemen

Was één van de goede voornemens dit jaar het starten van een eigen bedrijf? Ondernemen is vrijheid, eigen baas en veel geld verdienen met jouw passie! Hieronder volgen: 10 dingen waar u aan moet denken voordat u uw ondernemersdroom gaat waarmaken!

  1. “Schoenmaker blijf bij je leest!”
    Er is geen draaiboek voor het starten van een onderneming, maar u kunt veel potentiële valkuilen ontlopen door van te voren onderzoek te doen naar uw idee. Deel het idee ook met iemand die u vertrouwt die eens met een kritische blik naar uw idee kijkt. Ook niet geheel onbelangrijk, doe iets wat in uw “straatje” ligt!
  2. Geen ondernemingsplan, maar een roadmap!
    Ondernemers gaan in de beginfase van het uitwerken van hun idee vaak van hot naar her. Vaak doordat er geen gestructureerd plan is. Wilt u uw idee tot succesvolle onderneming brengen? Dan heeft u een plan nodig. Verspil geen tijd aan een uitgebreid ondernemingsplan, maar maak een roadmap voor 12 maanden. Waar wil ik staan na 12 maanden? Deel die 12 maanden vervolgens in een aantal periodes en koppel daar verschillende realistische doelen aan (zgn. “milestones”). Het behalen van een milestone geeft namelijk de energie om door te zetten naar de volgende!
  3. Financiële buffer
    Het is maar weinigen gegund om vanaf dag één geld te verdienen. Er zal in de beginperiode vooral geld uitgaan. Dit ziet u natuurlijk aankomen, maak daarom van te voren niet alleen een investeringsbegroting voor het bedrijf, maar ook voor uw persoonlijke financiële situatie.
  4. Rechtsvorm kiezen
    U kunt uw onderneming vanuit verschillende rechtsvormen voeren. De bekendste hierbij zijn de IB-rechtsvormen Eenmanszaak en Vennootschap onder Firma. Daarnaast is de BV natuurlijk de bekendste rechtsvorm. Welke voor u het meest geschikt is kunt u uitzoeken via de rechtsvormmodule van Online Flex BV. Een handige tool op onze website waarmee u door middel van een aantal vragen een advies krijgt over de meest geschikte rechtsvorm voor uw onderneming.
  5. Zakelijke rekening openen
    Nadat uw rechtsvorm is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel gaat u naar de bank voor het openen van een zakelijke rekening. U bent als ondernemer verplicht een administratie bij te houden. Door dit te scheiden van uw privé rekening bespaart u uzelf een hoop ellende.
  6. Aanmelden belastingdienst
    Nadat uw onderneming is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel ontvangt u automatisch vanuit de belastingdienst bericht over de registratie belastingplicht van uw onderneming. Het BTW-nummer ontvangt u dan ook direct. Heeft u een BV en/of personeel in dienst? Dan dient u uw onderneming ook aan te melden voor de loonheffingen.
  7. Aan het werk – Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)
    De VAR heeft u nodig om als zelfstandig ondernemer aan het werk te gaan. Er zijn meedere soorten VAR’s. Zo is er een verschil tussen de VAR-WUO, VAR-ROW en VAR-DGA. Let op, medio 2015 wordt de VAR waarschijnlijk vervangen voor een BGL (Beschikking Geen Loon).
  8. Administratie
    U bent verplicht een administratie bij te houden. Veel ondernemers proberen het vaak eerst zelf een tijdje voordat ze inzien dat dit enorm veel tijd vergt die ze niet kunnen besteden aan hun onderneming. Niemand wilt graag geld uitgeven, maar een goede, efficiënte en online boekhouder is snel gevonden. Meestal ook nog voor een vaste lage prijs per maand zodat u geen hoge onverwachte kosten heeft met betrekking tot de administratie.
  9. Kantoorruimte
    Afhankelijk van de werkzaamheden kiest u voor een externe werkruimte of werkruimte thuis. In beide gevallen kan het geen kwaad even goed met een adviseur te bespreken welke belastingvoordelen er voor u te behalen zijn.
  10. Risico’s afdekken
    Ondernemen is risico’s nemen……. en afdekken. Denk bijvoorbeeld aan de beroepsaansprakelijkheids verzekering. Hiermee dekt u uw aansprakelijkheid mocht er iets door uw toedoen misgaan met bijvoorbeeld een klant of medewerker. Met een BV bent u in de meeste gevallen ook beschermd tegen de ondernemersrisico’s. Maar let op dit is niet altijd het geval. Lees hierover in ons artikel: “De BV als veilige haven of juist niet

Auteur
Rick Schmitz is fiscaal jurist bij Online Flex BV, onderdeel van FIRM24. Rick helpt startende ondernemers met het maken van een keuze voor een bepaalde rechtsvorm. Via het platform van Online Flex BV Oprichten kunt u binnen 10 minuten een BV oprichten, stichting starten of terecht voor handige overeenkomsten voor starters.

Rick is mede-eigenaar van Onlineflexbvoprichten.nl en zakelijk dienstverlener Firm24.com.
firm24

You May Also Like

About the Author: Geraldine

Geraldine is een enthousiaste ondernemer die in het verleden meerdere bedrijven heeft gehad. Met haar onuitputtelijke energie en vastberadenheid om te slagen, is ze begonnen met een klein idee en heeft dit opgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Ze gelooft in het waarmaken van dromen en heeft hard gewerkt om haar visie te verwezenlijken. Op Startersinformatiecentrum.nl deelt ze haar ondernemerslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *