
1 op de 3 startende ondernemers wil graag administratie efficiënter inrichten. Een correcte boekhouding is belangrijk voor startende ondernemers: een goede administratie vormt de basis voor een succesvol bedrijf. Dit zorgt immers dat de bedrijfsvoering en belastingzaken op orde zijn. Uit een onderzoek van de Nederlandse Belastingdienst is gebleken dat maar liefst vijfendertig procent van de zzp-ers en starters de administratie efficiënter in willen richten. Met name de ZZP-ers die zelfstandig BTW aangifte doen of meedoen aan de KOR. Om deze ondernemers een handje te helpen lees je hier onder 5 tips voor een goede boekhouding.
Het is bij wet verplicht om een goede administratie bij te houden. Dit geeft zowel de ondernemer als de belastingdienst inzicht in hoe het met een onderneming gaat. Daarbij helpt het ondernemers snel aangifte te doen, bij te sturen en aftrekposten tijdig aan te vragen. Een goede administratie is voor elke zzp-er anders: een slagerij heeft andere eisen als een loodgieter. De administratie moet in ieder geval accuraat, recent en makkelijk inzichtelijk zijn.
5 tips voor een efficiënte administratie
- Houd je boekhouding bij op één centrale plek, het liefst online. Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om hun administratie via een online boekhoudpakket te doen. Werk bijvoorbeeld met een digitale online administratie. Een groot voordeel hiervan is dat je de btw-aangifte veelal direct vanuit je boekhoudpakket kunt doen. Dit zorgt ervoor dat de kans op fouten klein is en dat de administratie gemakkelijk door de belastingdienst te controleren is.
- Werk wekelijks je administratie bij. Hierdoor is je boekhouding altijd actueel en raadpleegbaar.
- Houd je zakelijke boekhouding en privé financiën gescheiden. Voorkom verwarring door zakelijk en privé goed te scheiden. Zeker wanneer je gebruik maakt van de kleineondernemersregeling. Verdien je meer dan 20K? Direct afmelden!
- Bewaar alle facturen in zijn originele versie. Bewaar alle facturen op dezelfde plek in de originele vorm. Bewaar altijd papieren facturen en digitale facturen in de originele vorm. Mocht je dat niet willen dan zou je moeten overleggen met de belastingdienst.
- Zorg dat je boekhouding 7 jaar bewaard blijft. Zorg ervoor dat alle contracten, agenda en facturen 7 jaar bewaard blijven. Dit is een minimum. Het is extra belangrijk om regelmatig een back-up te maken als je een digitale administratie voert. Voor onroerend goed zaken moet je zelfs 10 jaar de gegevens bewaren.
KOR deelnemers administratieplicht
Ook voor de deelnemers aan de KOR is er noodzaak een goede administratie bij te houden. Ook al hoef je geen btw-aangifte te doen, je moet wel alle ontvangsten en inkomende facturen bijhouden. Hierdoor weet je precies wanneer je de grens van € 20.000 bereikt hebt. Hierna moet je je afmelden voor de KOR en vanaf dat moment breng je weer btw in rekening. Veel succes!